天山酒造株式会社

佐賀県・天山酒造株式会社

創業年度

1875年

社長からのメッセージ

明治8年(1875年)より六代続く、酒造りの系譜。初代蔵元から脈々と受け継がれてきたのは、酒造りへの比類なき情熱でした。長く愛される旨い酒を造るために、酒蔵の建築や酒米の研究にも心血を注ぎ「佐賀に銘酒天山あり」との誉れを授かりました。今も酒造りの舞台として活躍する「明治蔵」「大正蔵」「昭和蔵」は、国の有形登録文化財、佐賀県遺産でもあります。また、自社の圃場で山田錦の栽培や研究を始めたのが1998年のことでした。さらに、ここで培った栽培技術を研鑽するめ地元の契約農家の方々とともに「天山酒米栽培研究会」を立ち上げ、より良質な酒米づくりに勤しんでいます。

品質第一を掲げ、地域に根ざした酒文化を育んできた代々の真念をこれからも変わらず貫いていきます。

TENZAN SAKE BREWERY CO, LTD.

Location

SAGA

Est.

1875

Kuramoto CEO’s Message

Our sake making lineage can be traced six generations back to 1875. The first brewmaster had an unrivaled passion for sake brewing that has been handed down from one generation to the next. In order to create a long-loved savory sake, we have poured our heart and soul also into warehouse architecture and sake rice research, which earned us the honor to be called “Saga’s great sake Tenzan.” The Meiji, Taisho and Showa warehouses—all of which are still used today—are also National Registered Tangible Cultural Properties and Saga prefecture’s heritages. Additionally, it was in 1998 when we started growing and studying the Yamadanishiki rice variety on our lands. In order to improve the cultivation techniques honed here, we created the Tenzan Sake Rice Cultivation Research Association together with local contract farmers, which dedicates to growing higher quality sake rice.

We will continue to stand by the beliefs of our predecessors, who spawned the sake culture deeply-rooted in the region, while putting quality first.